onsdag den 23. oktober 2013

Viborg Kommune skal være klimakommune



Danmarks Naturfredningsforening (DN) har fået 46 af landets kommuner til at underskrive en klimakommuneaftale, der forpligtiger kommunen til at reducere CO2-udslippet. 48 kommuner har lavet aftaler med Elsparefonden om at knække elkurven. Fælles for aftalerne er krav om at knække kurven i forbrugets udvikling og effekt på miljøet. Der er et stort overlap mellem kurveknækker-kommunerne og klima-kommunerne.

Hvad er en klimakommune?
Definitionen på en klimakommune er (lånt fra DNs hjemmeside):
En klimakommune er en kommune, der har skrevet under på en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om årligt at reducere kommunens CO2-udledning med minimum 2 % og frem til et aftalt årstal(dog minimum 5 år) og gælder for kommunen som virksomhed.
Der er ingen grænser for, hvilke initiativer kommunen kan igangsætte for at nå sit mål. Det kan være alt lige fra energibesparelser i kommunens egne bygninger til større vedvarende energiprojekter. Som klimakommune starter man som udgangspunkt med at reducere CO2-udslippet fra egne aktiviteter:  Kommunens egne bygninger, drift og indkøb osv. Senere kan man udvide arbejdet med CO2-reduceringen til hele kommunen.
Viborg Kommune er hverken klimakommune eller kurveknækker-kommune! 

Ja, først i 2013 (dejligt tilpas i tiden inden valgkamp!) blev der vedtaget en klimastrategi - og hver vil man gerne være kurveknækker - klimakommune nævnes ikke. Du kan læse Viborgs klimastrategi her: Viborgs nye klimastrategi

Vi er simpelthen nødt til at være mere ambitiøse på dette område. Jeg vil ikke bare se til da det bliver Carl, Ellinor og alle andre børn, der kommer til at betale prisen. Nej tak!  

Jeg tror især, at der ligger en mulighed i at efterse de offentlige bygningers 'klimaskærm,' som det så fint hedder. Altså at efterse isolering og varmeforbrug; ikke nok med at det vil være til gavn for klimaet at bygningerne er isolerede korrekt, nej det vil også gave pengepungen. Jeg ved ikke med Jer, men jeg syntes altså det er sjovere, at bruge penge på flere pædagoger i børnehaven, bedre service for vores borgere og anden velfærd end varm luft! 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar